Linkjacking – Spam grupper på Facebook

Linkjacking – Facebook spam og svindel

Linkjacking er et forholdsvist nyt begreb, som er opstået i forbindelse med at der bliver benyttet uetiske metoder, for at få Facebook brugere til at klikke på den velkende “Synes godt om” knap.

Hvad er linkjacking?

facebookLinkjacking går kort sagt ud på at brugeren bliver narret til at klikke på “Synes godt om” knappen på Facebook.

Brugerens nysgerrighed pirres til at klikke på knappen, ved at lokke med fristende titler på linkjacking grupperne. Af velkende ældre eksempler kan nævnes:

“Få et par gratis solbriller – Ny butik åbner”

“De første 20.000 får et par Converse sko GRATIS (ny butik åbner)”

“Se pigen der blev opdaget i at være utro”

“100 millioner kunne ikke stoppe med at grine af denne video”

“10 ting du ikke vil høre i sengen efter sex”

Osv osv osv….

Hvordan er jeg havnet på en linkjacking gruppe?

Du er formentlig havnet på en linkjacking gruppes forside, fordi en af dine Facebook venner lige har klikket “Synes godt om”.
Dét, at din Facebook ven har klikket “Synes godt om”, resulterer i at du i dit nyhedsfeed på Facebook vil se at vedkommende netop har klikket “Synes godt om” til linkjacking gruppen.
Måske din nysgerrighed også pirres af den lokkende gruppe titel…?

Der er bare lige det lille men, at du også selv er nødt til at klikke “Synes godt om”, før du bliver ‘lukket ind’ og får afsløret det ååhhhh så spændende information, som linkjacking gruppen måtte have at byde på (og nej, ofte er der ikke en bjælde af spændende information, men blot en masse reklamer – se senere).

Ja, så er lavinen i gang… Det spreder sig som ringe i vandet!

Hvad sker der hvis jeg klikker “Synes godt om”?

Fælles for alle kampagner er, at folkene bag udelukkende har et økonomisk formål for øje. Hvordan brugeren så narres er forskelligt fra gang til gang.

Er du heldig bliver du blot mødt med en masse reklamer, som bagmændene så tjene på, hvis du klikker ind på reklamebannerne.

I andre tilfælde mødes du med yderst tvivlsomme konkurrencer og tilbud, som oftest blot resulterer i at du tilmelder dig diverse ligegyldige nyhedsbreve, hvis du altså vælger at deltage i disse konkurrencer.

Du risikerer også at du giver alverdens telemarketingsbureauer adgang til dine kontaktdata, og derefter kan du godt forberede dig på at din telefon bliver bombarderet med irriterende og ofte ligegyldige opkald med tilbud om dit og dat.

Hvem klikker “synes godt om”?

Det er typisk Facebook brugere i det helt unge segment (12-18 år), som klikker på “Synes godt om” knappen til linkjacking grupperne.

Facebook brugere, som ikke er specielt IT kyndige (og til tider ret naive), kan ofte heller ikke gennemskue at der er tale om svindel.

Hvordan stoppes det?

Heldigvis er der stor opmærksomhed omkring dette problem, og Facebook arbejder kontinuerligt med at få lukket disse “svindel-grupper”.

Desværre kan en linkjacking gruppe hurtigt opnå 50.000 tilmeldte intetanende og smånaive Facebook brugere. Ofte til stor irritation for de Facebook brugere, som godt er klar over at det naturligvis er endnu en linkjacking kampagne, der nu dukker op igen og igen i nyhedsfeedet på Facebook profilen.

Hvad kan jeg selv gøre?

STOP MED AT KLIKKE “SYNES GODT OM” PÅ ALLE DE ÅNDSSVAGE LINKJACKING KAMPAGNER!

Så simpelt er det…

Men sålænge der findes Facebook brugere, som ikke ved bedre, så vil vi nok blive ved at se linkjacking kampagnerne dukke op.

Heldigvis bliver Facebook hele tiden hurtigere og bedre til at opsnappe linkjacking, og mon ikke folkene bag linkjacking før eller siden vil opleve en konsekvens af den ene eller anden form.

Har du spottet en ny linkjacking gruppe?

Hvis du har oplevet en ny linkjacking gruppe, som du gerne vil advare andre om, så skriv gerne om det i kommentarboksen nedenfor. Jo flere der oplyses om linkjacking, jo hurtigere kommer vi disse irriterende linkjacking kampagner til livs.

OBS: Det er vigtigt at du forstår at det IKKE er selve “Synes godt om” princippet der er noget galt med, og ej heller online markedsføring, såsom reklamebannere. Problemet er de personer, som bevidst forsøger at udnytte Facebook brugeres manglende viden / IT kundskaber, til at skaffe sig en økonomisk gevinst via uetiske metoder.

Del gerne denne artikel med dine facebook venner, så vi får vores dem ordentligt opdraget til at færdes problemfrit på de sociale medier :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *